"...Granita przywędrowała na Sycylię podczas dominacji arabskiej. Mieszkający na Sycylii Arabowie aby ochłodzić się podczas upalnych dni, zwykli byli przygotowywać tzw. sherbet, czyli mrożony napój z dodatkiem różnorodnych soków owocowych lub wody różanej. „Mrożony napój” – w okresie, w którym to cuda techniki, takie jak lodówka, nie były jeszcze znane, te słowa brzmią nieco groteskowo, prawda? A więc zapytacie jak otrzymywano ten lodowaty napój?I tutaj się zdziwicie, jak napiszę, że było zwyczajem, że podczas zimy zbierano śnieg ze stoków Etny, Gór Pelorytańskich, Iblei lub Nebrodi! Tak, ja też nie wierzyłam! Aż musiałam dopytać czy na pewno dobrze zrozumiałam! :)
Następnie śnieg przewożono do tzw. nivieri, czyli specjalnych miejsc wyżłobionych w kamieniu. W okresie letnim lód, który powstał przez ten czas, zabierano, i tarto aby otrzymać jak najmniejsze kawałki. Następnie zalewano go sokami... (więcej w blogu La Bella Sicilia)
Poniżej tylko kilka z moich licznych doświadczeń z granitą :)