Wbrew nazwie, która sugerowałaby festyn kulinarny, Cous Cous Fest to Międzynarodowy Festiwal Integracji Kulturalnej, ważne spotkanie, które odbywa się już od 16 lat i przyciąga gości z krajów nadmorskich z basenu Morza Śródziemnego, z Europy, ale nie tylko.
Najbliższa edycja tego wydarzenia odbędzie się w San Vito Lo Capo w dniach 24 - 29 września 2013. Oczywiście, niedyskutowanym bohaterem tego święta jest tradycyjne danie cous cous, symbol tutejszej historii i pomieszania kultur. Jednym z głównych punktów programu jest konkurs szefów kuchni, którzy przybywają tutaj z całego świata.
To wszystko odbywa się w niezwykle sugestywnej oprawie tego rybackiego grodu, w jego gorącym klimacie, nad krystalicznie czystym morzem i wśród piękna plaż i okolic. Jest ten festiwal okazją do świętowania, odbywają się tu konkursy kulinarne, widowiska i występy wielu artystów o światowej sławie.
Bilety
Bilet składa się z dwóch części. Pierwsza część uprawnia do otrzymania jednej porcji cous cous (do wyboru) i jednej szklanki wina. Degustacja od godz. 12 do 24 (do wyczerpania porcji) w tzw. Domach Cous Cous (Case del Cous Cour) miasteczka kulinarnego. Druga część uprawnia do otrzymania charakterystycznego ciastka sycylijskiego. NIE PROWADZI SIĘ SPRZEDAŻY INNYCH BILETÓW ANI TEŻ BILETÓW WSTĘPU!
Cena biletu - 10 Euro. Bilety można kupić w dniach 24-29 września w San Vito Lo Capo w kasach biletowych festiwalu, które znajdują się w pobliżu miasteczka kulinarnego, przy ul. via Savoia, piazza Marinella, przy plaży i przy via Regina Margherita.