Trudno jest określić, czy dla turystów bardziej rozpoznawalna jest nazwa miasta czy nazwa wina. W obu przypadkach jednak brzmi ona - Marsala. Jak w większości regionów winiarskich wino produkuje się tu od zawsze. Jednakże prawdziwa kariera miejscowego wina rozpoczęła się w II. połowie XVIII w. za sprawą angielskich kupców i marynarzy. Lord Nelson nazwał to wino "godnym stołu każdego gentelmana".
Marsala to przede wszystkim wino o dużej zawartości alkoholu - ok. 18%. Smak przypominający trochę Sherry, Porto lub niektóre słodkie wina gruzińskie uzyskuje się poprzez zmieszanie wina wytrawnego z alkoholem. Wina marsala mają specyficzną, nie stosowaną w innych regionach klasyfikację: Fine - najbardziej popularne - 17% , starzone w beczkach dębowych przez 1. rok; Superiore - 18%, w beczkach 2 lata; Superiore Reserva - starzone 4 lata; Vergine - starzone 5 lat, oraz Vergine Stravecchio lub Vergine Riserva - w beczkach 10 lat. Wina typu Marsala Vergine są wytrawne, pozostałe traktuje się jako deserowe.
Spacerując po ulicach, odwiedzając "enoteki" - małe sklepiki z winem, degustując wspaniały trunek można napawać się barwnymi opowieściami miejscowych winiarzy zachwalających swoje produkty (...)" - Wojciech Pokora, Włochy z grecką przeszłością
A ja dodam tutaj dla zainteresowanych: oto adres strony internetowej Kantyny Florio w Marsali, którą można zwiedzać z przewodnikiem. Na stronie wszelkie informacje na ten temat:
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.